O RYŻU

Ryż zaliczany jest do najstarszych roślin uprawnych. Po raz pierwszy zaczęto go uprawiać w Australii i istnieją dowody o jego popularności w dorzeczu chińskiej Perłowej Rzeki przed 8 200 - 13 500 laty. Niezależnie uprawiano go również w Amazonii. Dziś mamy tysiące rodzajów ryżu, które pokrywają blisko 20% łącznego światowego spożycia produktów spożywczych.

DO CZEGO SIĘ NADAJE

Nasza mąka ryżowa została zmielona z wysokiej jakości ryżu Arborio uprawianego we Włoszech. Nadaje się do wypieków wytrawnych i słodkich, do przygotowywania herbatników, ciast, chleba, naleśników, makaronu, knedli i innych potraw. Może zawierać śladowe ilości glutenu.
Drobno mieloną mąkę ryżową mielimy z wykorzystaniem jedynej w swoim rodzaju technologii mielenia, która znacznie mniej uszkadza ziarna skrobiowe. Pernerka ma dzięki temu wyjątkowe właściwości, jeżeli chodzi i o pieczenie.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze w porcji 100 g.

  • Wartość odżywcza

    1530 kj / 361 kcal
  • Tłuszcze / w tym kwasy tłuszczowe nasycone
    1,3 g / 0,9 g
  • WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE / W TYM CUKRY
    78,6 g / 0,3 g
  • Białka
    7,6 g
  • Sól
    0,0 g
  • Błonnik
    2 g
  • T

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.