LINECKIE CIASTECZKA Z MĄKI RYŻOWEJ
SKŁADNIKI:
5 blach
- 500 g mąki ryżowej Pernerka
- 270 g masła w temperaturze pokojowej
- 140 g cukru pudru
- skórka starta z jednej cytryny
- dżem do posmarowania
RADY I SZTUCZKI:
Możesz wykorzystać dowolny dżem, ale słodkie ciastka najlepiej smakują z dżemem, który jest lekko kwaśny, np. porzeczkowym.
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj mąkę, masło, cukier puder, skórkę z cytryny i wyrób gładkie ciasto, a następnie odstaw je na noc w zimne miejsce. Następnego dnia przełóż ciasto na 2 godziny do temperatury pokojowej, aby odtajało i aby dało się z nim lepiej pracować. Miejsce pracy poprósz mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek, a następnie powykrawaj z niego różne kształty. Piekarnik w międzyczasie rozgrzej do temperatury 160°C. Piecz przez około 20 -25 minut. Po schłodzeniu posmaruj dżemem.