LINECKIE CIASTECZKA Z MĄKI RYŻOWEJ

Share on Facebook
5 plechov porcji
2 / 5stopień trudności
120 min

SKŁADNIKI:

5 blach

  • 500 g mąki ryżowej Pernerka
  • 270 g masła w temperaturze pokojowej
  • 140 g cukru pudru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • dżem do posmarowania

RADY I SZTUCZKI:

Możesz wykorzystać dowolny dżem, ale słodkie ciastka najlepiej smakują z dżemem, który jest lekko kwaśny, np. porzeczkowym.

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj mąkę, masło, cukier puder, skórkę z cytryny i wyrób gładkie ciasto, a następnie odstaw je na noc w zimne miejsce. Następnego dnia przełóż ciasto na 2 godziny do temperatury pokojowej, aby odtajało i aby dało się z nim lepiej pracować. Miejsce pracy poprósz mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek, a następnie powykrawaj z niego różne kształty. Piekarnik w międzyczasie rozgrzej do temperatury 160°C. Piecz przez około 20 -25 minut. Po schłodzeniu posmaruj dżemem.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.