BABKA CYTRYNOWA

SKŁADNIKI:
- 4 jajo
- 20 dkg cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 15 dkg mąki ryżowej Pernerka
- 1 opakowanie waniliowego budyniu w proszku
- 1,5 dcl oleju
- skórka starta z jednej cytryny
- sok z dwóch cytryn
- masło i mąka krupczatka do posypania blachy
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę o średnicy od 18 do 23 cm posmaruj masłem i posyp mąka krupczatką.
Rozbij wszystkie jaja, rozdzielając białka od żółtek. Ubij białka na sztywno. Do żółtek wsyp 20 dkg cukru pudru i dobrze ubij. Dolej 1,5 dcl oleju i znowu ubij. Dodaj skórkę startą z cytryny bez pestycydów, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie waniliowego budyniu w proszku, sok z dwóch małych cytryn (około 25 ml), mąkę ryżową i wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubitą pianę.
Gotowe ciasto przelej do dwóch przygotowanych foremek i schłódź je. Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku 25 – 28 minut.
Babki po ostygnięciu ozdób cukrem pudrem za pomocą szablonów do zdobienia.