BABKA CYTRYNOWA

Share on Facebook
2 porcji
1 / 5stopień trudności
35 min

SKŁADNIKI:

  • 4 jajo
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 15 dkg mąki ryżowej Pernerka
  • 1 opakowanie waniliowego budyniu w proszku
  • 1,5 dcl oleju
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z dwóch cytryn
  • masło i mąka krupczatka do posypania blachy

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę o średnicy od 18 do 23 cm posmaruj masłem i posyp mąka krupczatką.
Rozbij wszystkie jaja, rozdzielając białka od żółtek. Ubij białka na sztywno. Do żółtek wsyp 20 dkg cukru pudru i dobrze ubij. Dolej 1,5 dcl oleju i znowu ubij. Dodaj skórkę startą z cytryny bez pestycydów, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie waniliowego budyniu w proszku, sok z dwóch małych cytryn (około 25 ml), mąkę ryżową i wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubitą pianę.
Gotowe ciasto przelej do dwóch przygotowanych foremek i schłódź je. Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku 25 – 28 minut.
Babki po ostygnięciu ozdób cukrem pudrem za pomocą szablonów do zdobienia.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.