BARANEK WIELKANOCNY Z MĄKI RYŻOWEJ
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki ryżowej Pernerka
- 120 g drobnego cukru
- 100 g masła
- 3 jaja
- 120 ml mleka
- 30 g rodzynek
- 30 g siekanych migdałów
- skórka z jednej cytryny
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
RADY I SZTUCZKI:
Ciasto na baranka możesz wykorzystać również w innych formach, np. na babkę lub muffiny.
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw oddziel żółtka jaj od białek.
Formę na baranka wielkanocnego posmaruj masłem i posyp wiórkami kokosowymi.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. W misce ubij masło z cukrem, a następnie do mieszanki wbij jedno żółtko po drugim. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej ją do miski.
Do masy z żółtkami stopniowo wmieszaj mąkę i mleko, aż otrzymasz jednorodną i stosunkowo gęstą masę.
Na koniec do masy wmieszaj też skórkę z cytryny.
Ubij białka na sztywno i po częściach je ostrożnie wmieszaj do przygotowanej masy. Mieszaj naprawdę ostrożnie, aby piana nie opadła.
W ostatniej kolejności dołącz do ciasta rodzynki i migdały.
Przygotowane ciasto przelej do formy na baranka i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C na 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz dalej przez kolejnych 30 minut.