BARANEK WIELKANOCNY Z MĄKI RYŻOWEJ

Share on Facebook
1 beránek porcji
2 / 5stopień trudności
180 min

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki ryżowej Pernerka
  • 120 g drobnego cukru
  • 100 g masła
  • 3 jaja
  • 120 ml mleka
  • 30 g rodzynek
  • 30 g siekanych migdałów
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

RADY I SZTUCZKI:

Ciasto na baranka możesz wykorzystać również w innych formach, np. na babkę lub muffiny.

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw oddziel żółtka jaj od białek.
Formę na baranka wielkanocnego posmaruj masłem i posyp wiórkami kokosowymi.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. W misce ubij masło z cukrem, a następnie do mieszanki wbij jedno żółtko po drugim. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej ją do miski.
Do masy z żółtkami stopniowo wmieszaj mąkę i mleko, aż otrzymasz jednorodną i stosunkowo gęstą masę.
Na koniec do masy wmieszaj też skórkę z cytryny.
Ubij białka na sztywno i po częściach je ostrożnie wmieszaj do przygotowanej masy. Mieszaj naprawdę ostrożnie, aby piana nie opadła.
W ostatniej kolejności dołącz do ciasta rodzynki i migdały.
Przygotowane ciasto przelej do formy na baranka i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C na 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz dalej przez kolejnych 30 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.