O ORKISZU

Orkisz do produkcji naszych mąk BIO pozyskujemy od sprawdzonych dostawców w Czechach z certyfikatem zboża pochodzącego z upraw ekologicznych. Pszenica orkisz jako roślina uprawna hodowana jest już od tysiącleci, lecz w związku z masową popularyzacją pszenicy uszlachetnianej prawie zupełnie zniknęła z czeskiego jadłospisu. Obecnie przeżywa powrót na scenę gastronomiczną.

DO CZEGO SIĘ NADAJE

Powodzeniem cieszą się bułki orkiszowe, croissanty, ciasta, gofry, pączki, naleśniki, racuchy, torty, muffiny, ciastka i inne wypieki, którym nadaje typowy delikatny smak i zapach orzecha laskowego. Mąkę orkiszową można wykorzystać w ten sam sposób, co zwykłą mąkę pszenną, z którą można ją w dowolnych proporcjach mieszać lub całkowicie ją zastąpić.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze w porcji 100 g.

  • Wartość odżywcza

    1475 kj / 348 kcal
  • Tłuszcze / w tym kwasy tłuszczowe nasycone
    1,4 g / 0,8 g
  • WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE / W TYM CUKRY
    66,4 g / 0,5 g
  • Białka
    14 g
  • Sól
    0,0 g
  • Błonnik
    7,1 g
  • T
    T630

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.