CIASTKA SEROWE
SKŁADNIKI:
- 125 g mąki orkiszowej Pernerka BIO
- 6 g proszku do pieczenia
- 100 g tartej goudy
- 90 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 3 żółtka
- 1 – 2 łyżki zimnej wody
- Białko do posmarowania
- Sezam, kminek lub gruboziarnista sól do posypania
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Połącz wszystkie suche składniki i wymieszaj. Następnie dodaj goudę, masło, żółtka, wodę i ugnieć ciasto. Wstaw ciasto na 30 minut do lodówki.
Wyjmij stolnicę i delikatnie posyp ją mąką, a następnie rozwałkuj na niej ciasto placek o grubości około 3 mm. Wykrój dowolne kształty i ułóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj białkiem i posyp sezamem, kminkiem lub solą.
Piecz przez około 12 -14 minut w temperaturze 170°C aż się zrumienią.