BUŁECZKI DUKATOWE

Share on Facebook
0 porcji
2 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 50 dkg mąki orkiszowej Pernerka
  • suche drożdże na ½ kg mąki
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek cukru kryształ lud drobnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 dl mleka
  • masło do posmarowania formy i bułek według zapotrzebowania

Krem budyniowy na połowę porcji bułek:

  • 3/4 l mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier kryształ lub drobny do smaku
  • 1 łyżeczka rumu (niekoniecznie)

KREM WANILIOWY (SOS NA BAZIE BIAŁEGO WINA) NA PÓŁ PORCJI BUŁEK:

  • 1,5 dl białego wina
  • 5 dkg cukru kryształ lub drobnego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 całe jaja

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Suche drożdże wymieszaj w jednym dl mleka i wyrób maszyną do ugniatania ciast z pozostałymi składnikami. Ciasto nie będzie gęste. Przykryj i odstaw aż porządnie wyrośnie. Nawet do 2 godzin.
Potrzebne będą dwie formy o rozmiarach około 15 x 25 cm, które posmarujemy masłem. Z wyrośniętego ciasta odkrawaj małe kawałki ciasta, ręką delikatnie uformuj kuleczki i wkładaj do formy. Każdy kawałek ciasta posmaruj masłem, a na końcu posmaruj też wierzch.
Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz przez 20 minut, czyli aż się zrumienią.
Składniki na krem waniliowy przegotuj w wysokiej jakości garnuszku, na koniec można dodać do smaku małą łyżeczkę rumu.
Krem waniliowy przygotuj w kąpieli wodnej, wszystkie wymieszane w misce składniki włóż do kąpieli i od razu zacznij powoli ubijać. Po trzech minutach przełącz program ubijania na 3. Ubijanie zajmuje trochę więcej czasu, ale wytrzymaj.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.