O ORKISZU

Pszenica orkisz jako roślina uprawna hodowana jest już od tysiącleci, lecz w związku z masową popularyzacją pszenicy uszlachetnianej prawie zupełnie zniknęła z czeskiego jadłospisu. Obecnie przeżywa powrót na scenę gastronomiczną.

DO CZEGO SIĘ NADAJE

Mąka orkiszowa nadaje się do przygotowywania wytrawnych i słodkich potraw i pieczywa. Powodzeniem cieszą się bułki orkiszowe, croissanty, ciasta, gofry, pączki, naleśniki, racuchy, torty, muffiny, ciastka i inne wypieki, którym nadaje typowy delikatny smak i zapach orzecha laskowego. Mąkę orkiszową można wykorzystać w ten sam sposób, co zwykłą mąkę pszenną, z którą można ją w dowolnych proporcjach mieszać lub całkowicie ją zastąpić.
Mąkę orkiszową mielimy z wykorzystaniem jedynej w swoim rodzaju technologii mielenia, która znacznie mniej uszkadza ziarna skrobiowe. Pernerka ma dzięki temu wyjątkowe właściwości, jeżeli chodzi i o pieczenie.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze w porcji 100 g.

  • Wartość odżywcza

    1442 kJ / 342 kcal
  • Tłuszcze / w tym kwasy tłuszczowe nasycone
    2,1 g / 0,3 g
  • WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE / W TYM CUKRY
    59,6 g / 0,7 g
  • Białka
    14,5 g
  • Sól
    0,00 g
  • Błonnik
    13,4 g
  • T

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.