TORT DYNIOWY KRECIKA
SKŁADNIKI:
BAZA
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej Pernerka
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki oleju
- 30 g holenderskiego kakao
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- Szczypta soli
NADZIENIE
- 2 twarogi
- 1 tabliczka wysokoprocentowej czekolady pokrojonej w kawałki
- 1 szklanka cukru
- 140 g pure z dyni (ugotowana i zmiksowana dynia hokkaido)
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Baza:
Wpierw wymieszaj sypkie składniki, a następnie dodaj pozostałe.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Odstaw bazę aż całkowicie ostygnie, a następnie wyjmij środek, pozostaw jedynie cienki spód i brzegi o grubości około 1,5 cm. Wydłubane ciasto rozkrusz do miski do dalszego wykorzystania.
Nadzienie:
Na spód tortu ułóż banany.
W misce zmieszaj wszystkie składniki na nadzienie, a następnie ułóż je warstwami na bananach.
Na koniec posyp nadzienie kawałkami wyjętej bazy.
Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.