TORT DYNIOWY KRECIKA

Share on Facebook
1 porcji
2 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

BAZA

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki oleju
  • 30 g holenderskiego kakao
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • Szczypta soli

NADZIENIE

  • 2 twarogi
  • 1 tabliczka wysokoprocentowej czekolady pokrojonej w kawałki
  • 1 szklanka cukru
  • 140 g pure z dyni (ugotowana i zmiksowana dynia hokkaido)

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Baza:
Wpierw wymieszaj sypkie składniki, a następnie dodaj pozostałe.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Odstaw bazę aż całkowicie ostygnie, a następnie wyjmij środek, pozostaw jedynie cienki spód i brzegi o grubości około 1,5 cm. Wydłubane ciasto rozkrusz do miski do dalszego wykorzystania.
Nadzienie:
Na spód tortu ułóż banany.
W misce zmieszaj wszystkie składniki na nadzienie, a następnie ułóż je warstwami na bananach.
Na koniec posyp nadzienie kawałkami wyjętej bazy.
Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.