O GRYCE

Gryka to zboże rzekome pochodzące z himalajskiej części Chin, które swoją nazwę („tatarka”) zawdzięcza tatarskim najeźdźcom, którzy ją ze sobą przywieźli do Europy. W ostatnich czasach staje się coraz bardziej popularna jako element zdrowego żywienia.

DO CZEGO SIĘ NADAJE

Mąka gryczana razowa nadaje się do pieczenia słonych i słodkich ciast, racuchów, naleśników i muffinów lub do przygotowywania quiche, placków i herbatników. Można ją wykorzystywać również jako domieszkę do ciasta z mąki orkiszowej i pszennej. Może zawierać śladowe ilości glutenu.
Mąki razowe mielimy z wykorzystaniem wyjątkowej technologii mielenia, która jako jedyna na skalę krajową jest w stanie zemleć mąkę razową na mąkę drobno mieloną, przy czym znacznie mniej uszkadza ziarna skrobiowe. Pernerka ma dzięki temu wyjątkowe właściwości, jeżeli chodzi i o pieczenie, zawiera wszystkie cenne składniki z całego ziarna zboża.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze w porcji 100 g.

  • Wartość odżywcza

    1485 kj / 351 kcal
  • Tłuszcze / w tym kwasy tłuszczowe nasycone
    3,1 g / 2,5 g
  • WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE / W TYM CUKRY
    65,6 g / 0,8 g
  • Białka
    12,2 g
  • Rutyna
    130 mg
  • Sól
    0,0 g
  • Błonnik
    6 g
  • T

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.