PIEROŻKI Z NADZIENIEM TWAROGOWO-TRUSKAWKOWYM
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 200 g mąki gryczanej razowej Pernerka
- 200 g mąki pszennej TYP 400 Pernerka
- 100 ml letniej wody
- 1 jajo
- Szczypta soli
NADZIENIE:
- 200 g miękkiego twarogu
- 50 g dżemu truskawkowego
INNE:
- Masło
- Cukier puder
RADY I SZTUCZKI:
Pierożki można przygotować również w wersji wytrawnej. Zależy, co kto woli.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto zmieszaj i odstaw na 15 minut. Zmieszaj twaróg i dżem na nadzienie. Za pomocą polanego wodą wałka cienko rozwałkuj ciasto.
Postaw na ogniu garnek z wodą i doprowadź do wodę do wrzenia. W tym samym czasie pokrój ciasto w paski, a następnie w kwadraty. Na każdy kwadrat ułóż nadzienie i zlep. Kiedy woda zacznie wrzeć w garnku, wrzuć do niej pierogi i gotuj przez około 10 minut. Najlepiej smakują polane masłem i posypane cukrem.