PIEROŻKI Z NADZIENIEM TWAROGOWO-TRUSKAWKOWYM

Share on Facebook
8 porcji
1 / 5stopień trudności
40 min

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 200 g mąki gryczanej razowej Pernerka
  • 200 g mąki pszennej TYP 400 Pernerka
  • 100 ml letniej wody
  • 1 jajo
  • Szczypta soli

NADZIENIE:

  • 200 g miękkiego twarogu
  • 50 g dżemu truskawkowego

INNE:

  • Masło
  • Cukier puder

RADY I SZTUCZKI:

Pierożki można przygotować również w wersji wytrawnej. Zależy, co kto woli.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto zmieszaj i odstaw na 15 minut. Zmieszaj twaróg i dżem na nadzienie. Za pomocą polanego wodą wałka cienko rozwałkuj ciasto.
Postaw na ogniu garnek z wodą i doprowadź do wodę do wrzenia. W tym samym czasie pokrój ciasto w paski, a następnie w kwadraty. Na każdy kwadrat ułóż nadzienie i zlep. Kiedy woda zacznie wrzeć w garnku, wrzuć do niej pierogi i gotuj przez około 10 minut. Najlepiej smakują polane masłem i posypane cukrem.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.