ŻYTNIE ROGALIKI

Share on Facebook
8 porcji
2 / 5stopień trudności
120 min

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki żytniej razowej Pernerka
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka stołowa octu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżka stołowa oleju
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • Mleko, kminek, gruboziarnista sól do posmarowania i posypania.

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw przygotuj zaczyn i odstaw do wyrośnięcia. (Połącz drożdże, cukier i odrobinę ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut.)
Następnie wymieszaj wszystkie składniki i na końcu dodaj zaczyn. W robocie ugnieć ciasto i poczekaj 120 minut aż wyrośnie (nie będzie to klasyczne ciasto, będzie przypominać pastę).
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj koło i podziel je na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zwiń od najszerszego brzegu do najcieńszego i połóż na blachę. Możesz piec prosty jak paluch lub zgiąć.
Odczekaj jeszcze 30 minut aż rogaliki wyrosną na blasze. Posmaruj rogaliki mlekiem i posyp solą lub kminkiem. Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 25 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.