ŻYTNIE RACUCHY Z KIEŁKAMI PSZENICY

Share on Facebook
20 lívanců porcji
1 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:

  • 250 g mąki żytniej razowej Pernerka
  • ½ l kefiru
  • 30 g kiełków pszenicy
  • 2 małe jaja
  • ½ opakowania sody
  • 1 łyżeczka soli

DO PRZYGOTOWANIA DIPU:

  • 1 awokado
  • 1 serek homogenizowany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka natki
  • sól

RADY I SZTUCZKI:

Jeżeli nie masz ochoty na wytrawne racuchy, możesz je po staroczesku przyrządzić również na słodko w ten sposób, że posmarujesz je konfiturą.

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, sodę, kiełki, a wszystko wymieszaj. Następnie do miski wlej kefir, wbij jajo i ze wszystkiego łyżką wyrób gładkie ciasto. W ten sposób przygotowane ciasto odstaw na 10 minut. Na patelni roztop odrobinę masła klarowanego i łyżką na nie kładź racuchy. Każdy racuch podsmaż na małym ogniu z obu stron po około 2 minuty.
Teraz przygotuj dip. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wyjmij ze skórki za pomocą łyżki. Włóż awokado do miski, widelcem je rozgnieć, dodaj serek homogenizowany, wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę i odrobinę soli. Całość wymieszaj. Racuchy posmaruj przygotowanym dipem i ozdób ulubionymi warzywami.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.