ŻYTNIE RACUCHY Z KIEŁKAMI PSZENICY
SKŁADNIKI:
DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:
- 250 g mąki żytniej razowej Pernerka
- ½ l kefiru
- 30 g kiełków pszenicy
- 2 małe jaja
- ½ opakowania sody
- 1 łyżeczka soli
DO PRZYGOTOWANIA DIPU:
- 1 awokado
- 1 serek homogenizowany
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki
- sól
RADY I SZTUCZKI:
Jeżeli nie masz ochoty na wytrawne racuchy, możesz je po staroczesku przyrządzić również na słodko w ten sposób, że posmarujesz je konfiturą.
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, sodę, kiełki, a wszystko wymieszaj. Następnie do miski wlej kefir, wbij jajo i ze wszystkiego łyżką wyrób gładkie ciasto. W ten sposób przygotowane ciasto odstaw na 10 minut. Na patelni roztop odrobinę masła klarowanego i łyżką na nie kładź racuchy. Każdy racuch podsmaż na małym ogniu z obu stron po około 2 minuty.
Teraz przygotuj dip. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wyjmij ze skórki za pomocą łyżki. Włóż awokado do miski, widelcem je rozgnieć, dodaj serek homogenizowany, wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę i odrobinę soli. Całość wymieszaj. Racuchy posmaruj przygotowanym dipem i ozdób ulubionymi warzywami.