WIENIEC WIELKANOCNY

Share on Facebook
1 porcji
3 / 5stopień trudności
120 min

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki pszennej TYP 400 Pernerka
  • 20 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 l mleka (letniego)
  • 80 g masła
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Skórka z jednej cytryny
  • 1 jajo (do posmarowania)

EWENTUALNE UZUPEŁNIENIE

  • Migdały
  • rodzynki

RADY I SZTUCZKI:

Aby środek wieńca był równy, ustaw w tym miejscu miskę z ceramiki.

PRZYGOTOWANIE:

Odlej trochę letniego mleka i dodaj łyżeczkę cukru i drożdże, wymieszaj i odstaw zaczyn do wyrośnięcia przez około 15 minut.
Następnie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki i ugnieć gładkie ciasto (do ciasta można do smaku dodać migdały lub rodzynki). Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość.
Podziel ciasto na trzy części i upleć warkocz. Połącz jego końce, tworząc wieniec. Przełóż na blachę i odczekaj jeszcze około 10 minut.
Posmaruj jajkiem i posyp migdałami.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.