WIELKANOCNE MINI BUŁECZKI

Share on Facebook
15 ks porcji
3 / 5stopień trudności
95 min

SKŁADNIKI:

  • 3/4 kg mąki orkiszowej Pernerka
  • 100 g smalcu
  • 125 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja
  • ½ drożdży
  • łyżeczka soli
  • rodzynki namoczone w rumie do smaku

RADY I SZTUCZKI:

Do ciasta wmieszaj kandyzowane owoce lub migdały.

PRZYGOTOWANIE:

1) Przygotuj zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i odrobinę ciepłego mleka
2) Wymieszaj suche składniki (mąka, cukier, sól), a następnie dodaj rodzynki, roztopiony smalec, mleko, jaja i zaczyn. Ugniataj przez około 10 minut
3) Odstaw do wyrośnięcia na 60 minut, a potem uformuj małe kawałki po około 100 g i pozostaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
4) Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.