TRÓJKĄCIKI CZOSNKOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 35 dkg mąki orkiszowej Pernerka
- ¼ l mleka
- 0,5 dl oleju
- ½ łyżki cukru kryształ lub drobnego
- 1 łyżeczka soli
- 35 dkg mąki orkiszowej Pernerka
- mąka do posypywania
- suche drożdże na 35 dkg mąki
MASŁO CZOSNKOWE
- 6 dkg masła
- 1 żółtko
- 7 ząbków czosnku
NADZIENIE
- 25 dkg siekanego szpinaku (nie rozdrobnionego)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
RADY I SZTUCZKI:
RADA:
Zamiast szpinaku można dodać kapustę w occie i kiełbasę. Kapustę z kiełbasą połącz w dowolnych proporcjach.
PRZYGOTOWANIE:
Do odrobiny letniego mleka wsyp drożdże i wymieszaj do rozpuszczenia.
Do miski wsyp mąkę, cukier, wlej olej, dodaj sól i lekko wymieszaj. Dodaj drożdże rozpuszczone w mleku i dokładnie ugnieć w mieszarce do ciasta. Mieszając ciasto, dolewaj stopniowo pozostałą część mleka. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryj i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Pokrój drobno cebulę i podsmaż ją minutę na patelni w dwóch łyżkach oleju. Dodaj szpinak. Po około trzech minutach zdejmij patelnię z ognia, dodaj sól, pieprz oraz wyciśnięty czosnek do smaku.
Na masło czosnkowe ubij żółtko, miękkie masło i czosnek. Nagrzej piekarnik do 195 stopni. Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i podziel je na dwie równe części.
Ciasto (każdą część) rozwałkuj na kawałek o wymiarach około 35 cm x 20 cm. Roztopionym masłem czosnkowym posmaruj obie rozwałkowane połowy ciasta tak, aby zostało jeszcze na posmarowanie trójkątów przed włożeniem do piekarnika. Na rozwałkowane ciasto posmarowane masłem czosnkowym nałóż nadzienie ze szpinakiem.
Chwyć dłuższy bok ciasta i złóż go tak, aby sięgał do połowy rozwałkowanego ciasta. Chwyć przeciwległy bok ciasta i złóż go tak, aby sięgał przeciwległego brzegu. W ten sposób powstanie „nogawka” (podobna do strudla) z nadzieniem. Ostrożnie przełóż na blachę z papierem do pieczenia.
Posmaruj pozostałym masłem czosnkowym i narysuj na każdej „nogawce” trójkąty. Uwaga – nie można przeciąć nogawki na wylot. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz aż osiągnie złocisty kolor, potrwa to około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj około 10 minut aż ostygnie, a następnie pokrój zgodnie z oznaczonymi trójkątami.