TORT KRÓLOWEJ WIKTORII
SKŁADNIKI:
- 6 jaj
- 200 g drobnego cukru
- 250 g mąka orkiszowa Pernerka BIO
- 100 g maślanka
- 100 g roztopionego masła
- 1 proszek do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
NADZIENIE:
- 400 g śmietany 33% do ubijania
- 1 laska wanilii
DOWYKOŃCZENIA:
- 50 ml wiśniówki
- 400 g świeżych truskawek i czereśni
- 200 g galaretki z róży indyjskiej Fat Brothers
- 1 łyżka posiekanych pistacji
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Ubij gęstą pianę z jaj z cukrem i solą. Ostrożnie wmieszaj masło z maślanką, a na koniec delikatnie „zapakuj” mąkę z proszkiem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku na wyłożonej papierem formie do ciasta o średnicy 16 cm w temperaturze 180°C przez około 35 – 40 minut. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą patyczka do szaszłyków. Poczekaj aż wystygnie i dwa razy przekrój. Spód skrop połową wiśniówki i posmaruj połową galaretki z róży. Na tak przygotowany spód nałóż za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w gwiazdę 1/3 na sztywno ubitej śmietany z wanilią. Przyłóż drugim kawałkiem ciasta i powtórz czynność. Połóż ostatni kawałek ciasta i posmaruj pozostałą śmietaną. Ozdób świeżymi truskawkami oraz czereśniami i posyp posiekanymi pistacjami. Podawaj po schłodzeniu.