TORT KOKOSOWY Z OWOCAMI LASU

Share on Facebook
1 porcji
2 / 5stopień trudności
50 min

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 150 g mąki orkiszowej Pernerka
  •  50 g wiórków kokosowych
  •  50 g cukru trzcinowego
  •  2 jaja
  •  3 łyżki stołowe rozpuszczonego oleju kokosowego
  •  szczypta soli

KREM:

  •  500 g ricotty
  • 250 g miękkiego chudego twarogu
  •  3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  •  1 miarka białka waniliowego/kokosowego (ok. 30 g)
  •  3 łyżki stołowe wiórków kokosowych

ŻELATYNA:

  • 300 g mrożonych owoców leśnych
  •  cukier trzcinowy do smaku
  •  1/2 opakowanie substancji żelującej z agarem

RADY I SZTUCZKI:

Radzimy przyrządzić tort wieczorem, aby w ciągu nocy się dobrze odpoczął i aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto przygotowujemy łącząc wszystkie składniki. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i kładziemy w foremce na tort. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 – 20 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy na chwilę do ostudzenia, a następnie polewamy kremem, który powstał po wymieszaniu wszystkich składników. Na koniec w rondelku podgrzewamy owoce z substancją słodzącą i żelatyną w proszku i polewamy nimi krem. Wstawiamy do lodówki do ostudzenia, najlepiej na noc.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.