TORCIKI KAWOWE

Share on Facebook
12 porcji
3 / 5stopień trudności
100 min

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 3 duże jaja
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 dl oleju
  • 10 dkg gorzkiej czekolady
  • 20 dkg mąki pszennej razowej Pernerka
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia 7 – 10 łyżek mocnej kawy ziarnistej
  • 10 dkg gęstej śmietany
  • masło i mąka do posypania blachy

NADZIENIE:

  • 4 dl śmietanki 31% do ubijania
  • 2 szt. utwardzacz do śmietany
  • 3 – 4 łyżeczki delikatnej kawy ziarnistej
  • cukier kryształ lub drobny do smaku

I DALEJ:

  • biała czekolada i ziarna kawy do ozdoby do smaku

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka z cukrem zmieszaj za pomocą końcówki do ubijania, dolej olej, ubijaj jeszcze przez minutę, dodaj roztopioną czekoladę, wymieszaj.
Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, a następnie wmieszaj ubitą na sztywno pianę z białek.
Wylewamy ciasto na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę w rozmiarach 30×40 cm i rozprowadzamy ją na boki. Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
Z ostygniętej bazy odkrawaj ciastka i przekrawaj je na pół.
Składniki na nadzienie ubij, włóż do rękawa cukierniczego z końcówką do ozdabiania. Nadzienie ułóż za każdym razem jedną połową, delikatnie przyciśnij i ozdób czekoladą z ziarnami kawy.
Przechowuj w lodówce.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.