TORCIKI KAWOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 3 duże jaja
- 15 dkg cukru pudru
- 1 dl oleju
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 20 dkg mąki pszennej razowej Pernerka
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia 7 – 10 łyżek mocnej kawy ziarnistej
- 10 dkg gęstej śmietany
- masło i mąka do posypania blachy
NADZIENIE:
- 4 dl śmietanki 31% do ubijania
- 2 szt. utwardzacz do śmietany
- 3 – 4 łyżeczki delikatnej kawy ziarnistej
- cukier kryształ lub drobny do smaku
I DALEJ:
- biała czekolada i ziarna kawy do ozdoby do smaku
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka z cukrem zmieszaj za pomocą końcówki do ubijania, dolej olej, ubijaj jeszcze przez minutę, dodaj roztopioną czekoladę, wymieszaj.
Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, a następnie wmieszaj ubitą na sztywno pianę z białek.
Wylewamy ciasto na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę w rozmiarach 30×40 cm i rozprowadzamy ją na boki. Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
Z ostygniętej bazy odkrawaj ciastka i przekrawaj je na pół.
Składniki na nadzienie ubij, włóż do rękawa cukierniczego z końcówką do ozdabiania. Nadzienie ułóż za każdym razem jedną połową, delikatnie przyciśnij i ozdób czekoladą z ziarnami kawy.
Przechowuj w lodówce.