TORCIK JABŁKOWYCH NALEŚNIKÓW

Share on Facebook
1 porcji
2 / 5stopień trudności
70 min

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • ½ litra mleka
  • 30 dkg mąki orkiszowej Pernerka
  • 3 jaja
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki cukru kryształ lub drobnego
  • ¼ łyżeczki soli
  • Olej do smażenia według zapotrzebowania

NADZIENIE

  • 40 dkg kwaśnej śmietany kremowej
  • 2 dl śmietany do ubijania
  • 2 utwardzacza do śmietany
  • Cukier kryształ lub drobny do smaku
  • Owoce, marmolada i czekolada do smaku

RADY I SZTUCZKI:

Każdą warstwę można wypełnić innym rodzajem owoców. Jeżeli masz większe owoce (np. jeżyny), lepiej jest je przekroić na pół.

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wlej pół litra mleka i dodaj trzy całe jaja. Na drobnej tarce zetrzyj 2 jabłka (o wadze 34 dkg) i dodaj do miski z mlekiem i jajem. Dosyp sól, cukier i mąkę orkiszową , a następnie ubij.
Rozprowadź olej na patelni i zacznij smażyć naleśniki. Na torcik potrzeba trochę grubszych naleśników. W naszym wypadku robimy naleśniki na patelni o średnicy 17 cm, smażymy je z obu stron aż się zrumienią. Po usmażeniu odkładamy je na kratkę.
Przygotowanie kremu: W misce wymieszaj śmietanę i śmietankę do ubijania, dodaj do smaku cukier i zgodnie z instrukcja ubij z utwardzaczem do śmietany.
Zacznij układać torcik: pierwszy naleśnik posmaruj marmoladą, nałóż warstwę kremu i posyp owocami. Połóż kolejny naleśnik i powtórz schemat – marmolada, krem, owoce. Krem i marmoladę rozsmarowuj aż do brzegu. Ostatni – piąty – naleśnik posmaruj kremem, a brzegi polej gorącą czekoladą. Odstaw do ostygnięcia i ozdób owocami. Gotowe do podania.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.