TORCIK JABŁKOWYCH NALEŚNIKÓW
SKŁADNIKI:
CIASTO
- ½ litra mleka
- 30 dkg mąki orkiszowej Pernerka
- 3 jaja
- 2 jabłka
- 3 łyżki cukru kryształ lub drobnego
- ¼ łyżeczki soli
- Olej do smażenia według zapotrzebowania
NADZIENIE
- 40 dkg kwaśnej śmietany kremowej
- 2 dl śmietany do ubijania
- 2 utwardzacza do śmietany
- Cukier kryształ lub drobny do smaku
- Owoce, marmolada i czekolada do smaku
RADY I SZTUCZKI:
Każdą warstwę można wypełnić innym rodzajem owoców. Jeżeli masz większe owoce (np. jeżyny), lepiej jest je przekroić na pół.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wlej pół litra mleka i dodaj trzy całe jaja. Na drobnej tarce zetrzyj 2 jabłka (o wadze 34 dkg) i dodaj do miski z mlekiem i jajem. Dosyp sól, cukier i mąkę orkiszową , a następnie ubij.
Rozprowadź olej na patelni i zacznij smażyć naleśniki. Na torcik potrzeba trochę grubszych naleśników. W naszym wypadku robimy naleśniki na patelni o średnicy 17 cm, smażymy je z obu stron aż się zrumienią. Po usmażeniu odkładamy je na kratkę.
Przygotowanie kremu: W misce wymieszaj śmietanę i śmietankę do ubijania, dodaj do smaku cukier i zgodnie z instrukcja ubij z utwardzaczem do śmietany.
Zacznij układać torcik: pierwszy naleśnik posmaruj marmoladą, nałóż warstwę kremu i posyp owocami. Połóż kolejny naleśnik i powtórz schemat – marmolada, krem, owoce. Krem i marmoladę rozsmarowuj aż do brzegu. Ostatni – piąty – naleśnik posmaruj kremem, a brzegi polej gorącą czekoladą. Odstaw do ostygnięcia i ozdób owocami. Gotowe do podania.