STRUDEL BOŻONARODZENIOWY
SKŁADNIKI:
- 375 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
- 1 opakowanie drożdży
- 100 ml mleka
- 50 g cukru
- 2 jaja
- 175 g masła
- 300 g rodzynek
- 200 g kandyzowanej skórki z cytryny
- 100 g migdałów
- 100 ml rumu
- szczypta soli
- cukier waniliowy
DO POSMAROWANIA
- 75 g roztopionego masła
- 1 cukier puder według zapotrzebowania
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw zalej rodzynki rumem i namocz, najlepiej przez noc.
Wymieszaj mąkę z drożdżami i zalej letnim mlekiem. Dodaj cukier, cukier waniliowy, sól, jaja, masło i ugnieć rękoma. Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Potem wmieszaj rodzynki, migdały i kandyzowaną skórkę. Pozostaw jeszcze przez 15 minut do wyrośnięcia.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy i 3x zwiń. Ręką zrób grzbiet. Przenieś na blachę i poczekaj jeszcze 15 minut aż wyrośnie. Piecz w 140 stopniach przez około 50 minut.
Roztop masło i posmaruj upieczoną struclę. Następnie posyp ją cukrem pudrem i schłódź.