STRUCLA Z JABŁKAMI

Share on Facebook
1 porcji
5 / 5stopień trudności
180 min

SKŁADNIKI:

  • 125 g mąki orkiszowej
  • 125 g mąki orkiszowej razowej
  • 125 g mleka
  • 70 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 g drobnego cukru
  • 10 g drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200 g rodzynek
  • 200 g pokrojonych jabłek
  • skórka z jednej pomarańczy i jednej cytryny

DO PRZYGOTOWANIA:

  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Z wszystkich składników oprócz rodzynek, jabłek i marcepanu ugnieć gładkie ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Rozwałkuj cienki placek, posyp owocami i zwiń jak roladę. Znowu odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj, tworząc prostokąt o wymiarach 20 x 15 cm, delikatnie posmaruj powierzchnię wodą i złóż tak, aby część górna nie była dokładnie na dolnej. Odstaw na blachę z papierem do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 160°C w dobrze rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.
Od razu po wyjęciu posmaruj miękkim masłem, zużyj całe 150 g. Struclę posyp z każdej strony dużą ilością cukru. Odczekaj aż całkowicie wystygnie i zawiń w folię spożywczą. Przechowuj w suchym miejscu.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.