STRUCLA Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
- 125 g mąki orkiszowej
- 125 g mąki orkiszowej razowej
- 125 g mleka
- 70 g masła
- 1 żółtko
- 50 g drobnego cukru
- 10 g drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 200 g rodzynek
- 200 g pokrojonych jabłek
- skórka z jednej pomarańczy i jednej cytryny
DO PRZYGOTOWANIA:
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Z wszystkich składników oprócz rodzynek, jabłek i marcepanu ugnieć gładkie ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Rozwałkuj cienki placek, posyp owocami i zwiń jak roladę. Znowu odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj, tworząc prostokąt o wymiarach 20 x 15 cm, delikatnie posmaruj powierzchnię wodą i złóż tak, aby część górna nie była dokładnie na dolnej. Odstaw na blachę z papierem do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 160°C w dobrze rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.
Od razu po wyjęciu posmaruj miękkim masłem, zużyj całe 150 g. Struclę posyp z każdej strony dużą ilością cukru. Odczekaj aż całkowicie wystygnie i zawiń w folię spożywczą. Przechowuj w suchym miejscu.