SPIRALE Z OLIWKAMI Z CIASTA CZOSNKOWEGO

Share on Facebook
8 porcji
2 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąka gryczana Pernerka (można wykorzystać też 150 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka oraz 150 g mąki pszennej
  • TYP 400 Pernerka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki stołowe oleju, a najlepiej oliwy
  • 4 ząbki czosnku

RADY I SZTUCZKI:

Zamiast oliwek możne użyć suszonych pomidorów w oliwie, a następnie namoczyć je w pesto z bazylii.

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw przygotuj zaczyn i odstaw do wyrośnięcia. (Połącz drożdże cukier i ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut.)
Wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, oliwę, wyciśnięty czosnek i zaczyn. Następnie wlej 100 ml ciepłej wody i ugnieć rzadkie ciasto. Posyp je mąką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie posyp mąką i ręcznie ugnieć sprężyste ciasto. Uformuj cienki wałek i owiń wokół patyczka do szaszłyków z wcześniej nadzianymi czarnymi i zielonymi oliwkami. Przygotowane spirale potrzyj żółtkiem i posyp gruboziarnistą solą. Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut aż się zrumienią.
Gotowe spirale świetnie nadają się do sosu czosnkowego.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.