ŚLIMAKI Z CIASTA TWAROGOWEGO
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 1 jajo
- 5 łyżki stołowe cukru trzcinowego
- 300 g mąki orkiszowej Pernerka
- 100 g mąki żytniej razowej Pernerka
- 250 g miękkiego twarogu
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 100 ml mleka (my użyliśmy waniliowego marki Alpro)
- Szczypta soli
NADZIENIE:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z laską wanilii
- 500 ml mleka
- 1 miarka białka
- cukier waniliowy
- Mielony mak do smaku
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw podgrzej mleko, dodaj suszone drożdże i odstaw na 10 minut. Teraz kwas dodaj do pozostałych składników na ciasto i ręcznie lub w robocie ugnieć nielepiące się ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny lub godzinę, ale nie spodziewaj się, że zbyt dużo urośnie.
Ciasto przełóż na stolnicę, podziel na 2 równe części, z której każdą rozwałkuj na cienki kawałek w kształcie prostokąta. Wpierw posmaruj połową ugotowanego budyniu waniliowego, a następnie posyp makiem, którego nie ma co skąpić. Na koniec dodaj cukier waniliowy. Jeżeli wydaje ci się, że budyń z dodatkiem białka jest za mało słodki, możesz dodać waniliowego cukru trzcinowego.
Delikatnie zwiń plaster i pokrój na kawałki o długości 5 -7 cm, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij jeszcze łyżką, aby były niższe i szersze. Piecz przez 30 – 45 minut w temperaturze 170 stopni. W taki sam sposób postępuj z drugim plastrem.
Gotowy ślimak będzie w ładnym brązowawym kolorze, w środku ciasto będzie trochę bardziej delikatne niż jak jesteśmy przyzwyczajeniu przy zwykłym cieście drożdżowym, ponieważ dodano do niego twarogu. Nie martw się, że ciasto się nie upiecze.