RURKI CYNAMONOWE

Share on Facebook
15 porcji
3 / 5stopień trudności
45 min

SKŁADNIKI:

DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:

  • 650 g mąki pszennej razowej Pernerka
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 jaja (żółtka i białka oddzielnie)
  • 120 g roztopionego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 250 ml letniego mleka

DO NADZIENIA:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 10 g cynamonu

RADY I SZTUCZKI:

Zamiast cynamonu możesz dodać na przykład orzechów włoskich lub laskowych.

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw zrób zaczyn. Do 50 ml ciepłego mleka wsyp drożdże i dodaj łyżeczkę cukru. Odstaw na około 10 minut, a w międzyczasie wymieszaj mąkę, cukier, sól i gałkę muszkatołową. Powstałą w ten sposób mieszankę dodaj do zaczynu z żółtkami i roztopionym masłem i stopniowo dodawaj też pozostałą część mleka. Ugnieć gładkie ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posmaruj go miękkim masłem, posyp cukrem, cynamonem i cały placek zwiń. Powstałą w ten sposób rurkę pokrój na mniejsze rurki o szerokości około 1,5 – 2 cm. Formę do pieczenia posmaruj masłem i połóż na niej przygotowane rurki. Odstaw przykryte ściereczką przez kolejnych 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmaruj białkami i delikatnie posyp cukrem, piecz przez około 30 – 35 minut w temperaturze 160°C.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.