RAZOWY KISZ
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 200 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajo
- 110 g masła
- 2 łyżka zimniej wody
NADZIENIE:
- ½ małe cukinie
- 8 pomidorki koktajlowe
- 2 dymki (zielona część)
- 1 ząbek czosnku
- 3 jaja
- 120 g kremowego tłustego sera
- 120 g śmietany
- ½ łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
RADY I SZTUCZKI:
Nadzienie można w dowolny sposób modyfikować różnymi rodzajami warzyw.
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki i dobrze ugnieć do momentu powstania sprężystej masy, a następnie wstaw ją na przynajmniej godzinę (lud do następnego dnia) do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek o wymiarach około 24 – 26 cm i przełóż go do formy na ciasto posmarowanej masłem. Brzegi zagnij palcami. Poprzekłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 15 minut.
W międzyczasie przygotuj warzywa i nadzienie. Cukinię pokrój w cienkie plastry i podsmaż z obu stron w odrobinie oliwy. Na tej samej patelni zrumień drobno pokrojoną dymkę i czosnek.
W misce ubij ser kremowy, śmietanę, jajo, dodaj tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
Przygotowaną masę przełóż do wstępnie upieczonego spodu. Na wierzch ułóż równomiernie plasterki cukinii, mieszankę dymki i czosnku oraz rozkrojone pomidorki koktajlowe.
Piecz przez kolejnych 30 – 35 minut w temperaturze 180°C aż się zrumieni.