RAZOWY KISZ

Share on Facebook
6-8 porcji
2 / 5stopień trudności
50 min

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 200 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • 110 g masła
  • 2 łyżka zimniej wody

NADZIENIE:

  • ½ małe cukinie
  • 8 pomidorki koktajlowe
  • 2 dymki (zielona część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jaja
  • 120 g kremowego tłustego sera
  • 120 g śmietany
  • ½ łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

RADY I SZTUCZKI:

Nadzienie można w dowolny sposób modyfikować różnymi rodzajami warzyw.

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki i dobrze ugnieć do momentu powstania sprężystej masy, a następnie wstaw ją na przynajmniej godzinę (lud do następnego dnia) do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek o wymiarach około 24 – 26 cm i przełóż go do formy na ciasto posmarowanej masłem. Brzegi zagnij palcami. Poprzekłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 15 minut.
W międzyczasie przygotuj warzywa i nadzienie. Cukinię pokrój w cienkie plastry i podsmaż z obu stron w odrobinie oliwy. Na tej samej patelni zrumień drobno pokrojoną dymkę i czosnek.
W misce ubij ser kremowy, śmietanę, jajo, dodaj tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
Przygotowaną masę przełóż do wstępnie upieczonego spodu. Na wierzch ułóż równomiernie plasterki cukinii, mieszankę dymki i czosnku oraz rozkrojone pomidorki koktajlowe.
Piecz przez kolejnych 30 – 35 minut w temperaturze 180°C aż się zrumieni.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.