RAZOWE ŻYTNIE PIERNICZKI

Share on Facebook
8 porcji
1 / 5stopień trudności
30 min

SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki żytniej razowej Pernerka
  • 3 żółtka
  • 150 g masła
  • 120 g miodu
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 90 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka sody spożywczej

RADY I SZTUCZKI:

Pierniczki możesz jeszcze poprawić polewą cytrynową. Potrzebujesz na nią tylko 200 g min. 2x przesianego cukru pudru, 1 białko i łyżkę soku z cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

Wyrób wszystkie składniki w jednorodne ciasto. Z ciasta zrób kulę, zawiń ją w folię i wstaw do następnego dnia do lodówki.
Następnego dnia rozrób ciasto, rozwałkuj, wykrój ciastka i poukładaj na blachę z papierem do pieczenia.
Wstaw pierniczki do zawczasu rozgrzanego piekarnika na 170°C i piecz aż się zrumienią 10 – 12 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.