RAZOWE ŻYTNIE PIERNICZKI
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki żytniej razowej Pernerka
- 3 żółtka
- 150 g masła
- 120 g miodu
- 130 g cukru trzcinowego
- 90 g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka sody spożywczej
RADY I SZTUCZKI:
Pierniczki możesz jeszcze poprawić polewą cytrynową. Potrzebujesz na nią tylko 200 g min. 2x przesianego cukru pudru, 1 białko i łyżkę soku z cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Wyrób wszystkie składniki w jednorodne ciasto. Z ciasta zrób kulę, zawiń ją w folię i wstaw do następnego dnia do lodówki.
Następnego dnia rozrób ciasto, rozwałkuj, wykrój ciastka i poukładaj na blachę z papierem do pieczenia.
Wstaw pierniczki do zawczasu rozgrzanego piekarnika na 170°C i piecz aż się zrumienią 10 – 12 minut.