RAZOWE ORKISZOWE BUŁECZKI

Share on Facebook
16 lupáčikov porcji
2 / 5stopień trudności
180 min

SKŁADNIKI:

  • 550 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietany
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajo

RADY I SZTUCZKI:

Bułeczki możesz podczas zwijania napełnić nadzieniem z orzechów laskowych lub dżemem,

PRZYGOTOWANIE:

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem. W środku mąki zrób dołek, wlej do niego letnie mleko, letnią śmietanę, jajo, podgrzane masło i drożdże. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyłóż na stolnicę i ręcznie wyrabiaj dotąd, aż otrzymasz gładkie, spójne ciasto. Jeżeli masz robota kuchennego, skorzystaj z niego. Ugniecione ciasto włóż z powrotem do miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm i nożem rozkrój go jak pizzę na 8 części. Powstałe trójkąty zwiń każdy oddzielnie na kształt małych rogalików i poukładaj je w odpowiedni sposób na blachę wysłaną papierem do pieczenia.
Wymieszaj ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmaruj skłóconym jajkiem i posyp makiem. Przygotowane rogaliki piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.