RAZOWE ORKISZOWE BUŁECZKI

SKŁADNIKI:
- 550 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietany
- 100 g drobnego cukru
- 80 g masła
- 1 jajo
RADY I SZTUCZKI:
Bułeczki możesz podczas zwijania napełnić nadzieniem z orzechów laskowych lub dżemem,
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem. W środku mąki zrób dołek, wlej do niego letnie mleko, letnią śmietanę, jajo, podgrzane masło i drożdże. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyłóż na stolnicę i ręcznie wyrabiaj dotąd, aż otrzymasz gładkie, spójne ciasto. Jeżeli masz robota kuchennego, skorzystaj z niego. Ugniecione ciasto włóż z powrotem do miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm i nożem rozkrój go jak pizzę na 8 części. Powstałe trójkąty zwiń każdy oddzielnie na kształt małych rogalików i poukładaj je w odpowiedni sposób na blachę wysłaną papierem do pieczenia.
Wymieszaj ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmaruj skłóconym jajkiem i posyp makiem. Przygotowane rogaliki piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.