RAZOWA ORKISZOWA STRUCLA ZE ŚLIWKAMI

Share on Facebook
8 porcji
3 / 5stopień trudności
120 min

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 300 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajo
  • 21 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • 100 g biszkoptów
  • 400 g jabłek
  • 200 g śliwek
  • 50 g mielonego maku
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu

RADY I SZTUCZKI:

Po wyjęciu strucli z piekarnika zakryj ją ściereczką, ciasto wchłonie trochę pary i będzie delikatne.

PRZYGOTOWANIE:

W naczyniu zmieszaj odrobinę letniego mleka z drożdżami. Do dużej miski robota wsyp mąkę, dodaj cukier, sól i całość wymieszaj. Następnie dodaj jaja i miękkie masło, a wszystko wyrabiaj w robocie na pierwszym poziomie obrotów. Następnie stopniowo dodawaj mleko, o ile wszystkie składniki się nie połączą. Na początku ciasto się lepi, ale stopniowo się ugniecie i dostanie się do niego powietrze, dzięki czemu przestanie się lepić. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Zanim ciasto wyrośnie przygotuj składniki na struclę. Rozkrusz biszkopty. Zetrzyj na grubo jabłka, a śliwki pokrój w małe kawałki.
Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na dwie części (będą z niego dwie strucle), a każdą część ciasta rozwałkuj na dobrze mąką oprószonej stolnicy na grubość około 0,5 cm. Powierzchnię ciasta posyp nakruszonymi biszkoptami, startym jabłkiem, śliwkami i makiem. Na koniec posyp nadzienie cukrem, dodaj do smaku cynamonu i włóż do strucli.
Przygotowaną struclę odstaw na 20 minut na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Wyrośniętą struclę posmaruj skłóconym jajkiem i wstaw do pieczenia na 15 minut w temperaturze 140°C. Po 15 minutach podnieś temperaturę na 160°C i piecz dalej jeszcze 15 minut.
Upieczoną struclę posyp z wierzchu cukrem pudrem.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.