PRECLE

Share on Facebook
2 záviny porcji
3 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

CIASTO (NA DWIE ROLADY)

  • 500 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 20 g drożdży
  • 6 dcl letniego mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 55 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g smalcu
  • 2 jaja
  • skórka z ½ cytryny
  • szczypta soli
  • 1 jajo do posmarowania (żółtko i białko oddzielnie)

NADZIENIE ORZECHOWE:

  • 500 g mielonych orzechów włoskich
  • skórka z 1 cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 2 dcl mleka
  • 2 łyżka miodu
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki cynamonu

RADY I SZTUCZKI:

Najpopularniejszym według tradycji nadzieniem jest nadzienie orzechowe i makowe, ale można też wykorzystać powidła śliwkowe.

PRZYGOTOWANIE:

Wyrób ciasto. Do misy przesiej mąkę, zrób dołek, włóż do niego rozdrobnione drożdże, dodaj cukier waniliowy i zalej letnim mlekiem. Przykryj ściereczką i poczekaj aż wyrośnie zaczyn.
Następnie do zaczynu dodaj pozostałe składniki – cukier puder, masło, smalec, jaja, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli i ugnieć ciasto. Ciasto podziel na 2 części, zawiń w folię spożywczą i odstaw w zimne miejsce na przynajmniej godzinę.
W międzyczasie przygotuj nadzienie orzechowe. Na małym ogniu podgrzej mleko z cukrem i miodem. Kiedy mleko zacznie się gotować, zdejmij je z ognia i dodaj orzechy, skórkę z cytryny i cynamon. Wszystko dobrze wymieszaj.
Wyjmij ciasto i każdą część rozwałkuj, tworząc prostokąt o rozmiarach 35 x 25 cm. Nadzienie rozprowadź równomiernie po cieście, dochodząc do 1,5 – 2 cm do brzegu. Brzegi posmaruj żółtkiem, zwiń do środka i zacznij zwijać. Rolady przenieś na blachę z papierem do pieczenia i posmaruj żółtkiem. Odczekaj aż żółtko zaschnie i znowu posmaruj roladę, ale tym razem białkiem. Jeszcze raz odczekaj aż zaschnie i ponakłuwaj całą roladę wystarczająco widelcem (aby zapobiec jej rozerwaniu). W ten sposób po upieczeniu ciasto będzie miało piękny marmurowy wzór, typowy dla węgierskiej rolady.
Upiecz w 170°C przez około 40 45 minut aż ładnie się zrumieni.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.