PLACEK Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 170 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 25 g cukru pudru
- 105 g masła (dobrze schłodzonego)
- szczypta soli
- 55 ml bardzo zimnej wody
NADZIENIE:
- 400 g świeżych truskawek
- 70 g cukru trzcinowego
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
DO POSYPANIA:
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
DO POSMAROWANIA:
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany do ubijania
DO OZDOBY:
- świeża mięta
- płatki migdałów
RADY I SZTUCZKI:
Placek to wyśmienity deser, do przyrządzenia którego możemy wykorzystać owoce sezonowe. Pasują do niego nie tylko truskawki, ale też rabarbar, maliny, jeżyny lub czereśnie.
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj mąkę orkiszową i cukier puder ze szczyptą soli. Następnie dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło i koniuszkami palców wyrób kruszonkę. Staraj się pracować szybko, aby ciasto się nie zagrzało. Dodaj wody i delikatnie wyrabiaj ciasto. Znowu jak najszybciej. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na przynajmniej godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Truskawki pokrój na małe kawałki, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i skrobię kukurydzianą. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. Mieszankę owocową szybko zagotuj, aby zgęstniała.
Po schłodzeniu ciasto podzielna 2 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek o średnicy około 25 cm. Nadzienie ułóż mniej więcej 3 cm od brzegów. Brzegi pozaginaj, aby nadzienie nie wyciekło.
Brzegi placka posmaruj ubitym jajkiem wymieszanym ze śmietaną i posyp cukrem trzcinowym. Bardzo ładnie prezentuje się, gdy również brzegi placka zostaną posypane, ponieważ cukier ładnie się karmelizuje również na cieście.
Piecz placki w temperaturze 180 stopni przez 30 – 35 minut.
Upieczone placki podawaj posypane płatkami migdałowymi i miętą.