PLACEK Z TRUSKAWKAMI

Share on Facebook
4 - 6 porcji
3 / 5stopień trudności
55 min

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 170 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 25 g cukru pudru
  • 105 g masła (dobrze schłodzonego)
  • szczypta soli
  • 55 ml bardzo zimnej wody

NADZIENIE:

  • 400 g świeżych truskawek
  • 70 g cukru trzcinowego
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej

DO POSYPANIA:

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

DO POSMAROWANIA:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany do ubijania

DO OZDOBY:

  • świeża mięta
  • płatki migdałów

RADY I SZTUCZKI:

Placek to wyśmienity deser, do przyrządzenia którego możemy wykorzystać owoce sezonowe. Pasują do niego nie tylko truskawki, ale też rabarbar, maliny, jeżyny lub czereśnie.

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj mąkę orkiszową i cukier puder ze szczyptą soli. Następnie dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło i koniuszkami palców wyrób kruszonkę. Staraj się pracować szybko, aby ciasto się nie zagrzało. Dodaj wody i delikatnie wyrabiaj ciasto. Znowu jak najszybciej. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na przynajmniej godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Truskawki pokrój na małe kawałki, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i skrobię kukurydzianą. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. Mieszankę owocową szybko zagotuj, aby zgęstniała.
Po schłodzeniu ciasto podzielna 2 części.  Każdą część rozwałkuj na cienki placek o średnicy około 25 cm. Nadzienie ułóż mniej więcej 3 cm od brzegów. Brzegi pozaginaj, aby nadzienie nie wyciekło.
Brzegi placka posmaruj ubitym jajkiem wymieszanym ze śmietaną i posyp cukrem trzcinowym. Bardzo ładnie prezentuje się, gdy również brzegi placka zostaną posypane, ponieważ cukier ładnie się karmelizuje również na cieście.
Piecz placki w temperaturze 180 stopni przez 30 – 35 minut.
Upieczone placki podawaj posypane płatkami migdałowymi i miętą.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.