PLACEK ŚLIWKOWY
SKŁADNIKI:
- 125 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 125 g mąki pszennej TYP 400 Pernerka
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 jajo
- 160 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ kg śliwek
- Cynamon do posypania
- Cukier trzcinowy do posypania
- Masło do posmarowania
RADY I SZTUCZKI:
Zamiast cynamonu można użyć wanilii. Możesz wykorzystać też inne owoce sezonowe tj.
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i ugnieć ręcznie gładkie ciasto lub za pomocą robota.
Wstaw ciasto na około 60 minut do lodówki.
Rozwałkuj ciasto, tworząc okrągły placek. (Możesz wałkować z dwoma kawałkami papieru do pieczenia – na jeden połóż ciasto, a drugim ciasto przykryj, zapobiegnie to ewentualnemu przylepianiu się ciasta do wałka i ułatwia wałkowanie).
Rozwałkowane ciasto posyp lekko cukrem i oprósz cynamonem.
Około 5 cm od brzegu ułóż śliwki, a następnie zegnij pozostałą część brzegu, śliwki znowu posyp lekko cukrem i delikatnie oprósz cynamonem.
Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Od razu po wyjęciu z pieca posmaruj placek masłem i odstaw do wystygnięcia.