PLACEK ŚLIWKOWY

Share on Facebook
12 porcji
2 / 5stopień trudności
95 min

SKŁADNIKI:

  • 125 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 125 g mąki pszennej TYP 400 Pernerka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jajo
  • 160 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ kg śliwek
  • Cynamon do posypania
  • Cukier trzcinowy do posypania
  • Masło do posmarowania

RADY I SZTUCZKI:

Zamiast cynamonu można użyć wanilii. Możesz wykorzystać też inne owoce sezonowe tj.

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i ugnieć ręcznie gładkie ciasto lub za pomocą robota.
Wstaw ciasto na około 60 minut do lodówki.
Rozwałkuj ciasto, tworząc okrągły placek. (Możesz wałkować z dwoma kawałkami papieru do pieczenia – na jeden połóż ciasto, a drugim ciasto przykryj, zapobiegnie to ewentualnemu przylepianiu się ciasta do wałka i ułatwia wałkowanie).
Rozwałkowane ciasto posyp lekko cukrem i oprósz cynamonem.
Około 5 cm od brzegu ułóż śliwki, a następnie zegnij pozostałą część brzegu, śliwki znowu posyp lekko cukrem i delikatnie oprósz cynamonem.
Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Od razu po wyjęciu z pieca posmaruj placek masłem i odstaw do wystygnięcia.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.