PIZZA WEGETARIAŃSKA

Share on Facebook
4 porcji
2 / 5stopień trudności
20 min

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 400 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 1 opakowanie suchych drożdży (odrobina mleka i cukru do zrobienia zaczynu)
  • 10 g soli
  • 2 dcl wody
  • 2 łyżka oliwy

WIERZCH PIZZY

  • pesto bazyliowe
  • pomidory
  • papryka
  • papryczki chili
  • cukinia
  • pieczarki
  • czerwona cebula
  • sól, oregano

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Suche drożdże i łyżeczkę cukru wsyp do letniego mleka (100 ml) i odstaw zaczyn do wyrośnięcia przez około 10 minut.
Do miski robota przesiej mąkę, dodaj zaczyn, sól, wodę i oliwę. Ugniataj przez około 5 minut.
Ciasto przykryte ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na około 90 minut do wyrośnięcia. Powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części. Każdy kawałek rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. (rozmiar na blachę)
Połóż pizzę na blasze na papierze do pieczenia.
Posmaruj pizzę pesto z bazylii, ułóż warzywa, pieczarki, posól i posyp oregano.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 250 stopni przez około 10 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.