PIZZA GRYCZANA/ORKISZOWA
SKŁADNIKI:
DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:
- 100 g mąki gryczanej razowej Pernerka
- 80 g mąki orkiszowej Pernerka
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml wody
- 1 opakowanie suchych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
DO PRZYGOTOWANIA PIZZY:
- 200 g sugo
- 1 czerwona cebula
- 6 pieczarek
- 1 mozzarella
- 80 g sera feta
- 1 łyżka oregano
RADY I SZTUCZKI:
Ciasto na pizzę możesz wykorzystać do przygotowania foccacii.
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski wsyp mąkę gryczaną i orkiszową, dodaj cukier i sól, i całość wymieszaj łyżką. Pośrodku mieszanki mąki zrób dołek, a następnie wlej do niego letnią wodę, dosyp drożdże i rozmieszaj je w wodzie. Następnie wymieszaj całą mieszankę, dodaj oleju i całość rękoma ugnieć w gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw je w misce przez godzinę do wyrośnięcia.
Zanim ciasto wyrośnie, przygotuj składniki do pizzy. Oczyść cebulę, przekrój ją wzdłuż na pół i pokrój w plastry. Przygotowaną cebulę zrumień na patelni w małej ilości oleju aż będzie miękka i do smaku ją posól. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Na patelni delikatnie na maśle zrumień. Mozzarellę pokrój w plasterki, a fetę pokrusz.
Wyrośnięte ciasto na pizzę rozwałkuj na duży placek o grubości 4 mm i ozdób go przygotowanymi składnikami. Wpierw ją posmaruj sugo, potem sugo pokryj cebulą i pieczarkami. Dalej pizzę posyp suszonym oregano, a na wierzch połóż mozzarellę i fetę. Odstaw pizzę i włącz piekarnik.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Pizzę piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.