PIERNIK GRYCZANY CIĘTY
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki gryczanej razowej Pernerka
- 450 ml mleka
- 150 g cukru trzcinowego
- 20 g cukru waniliowego
- 10 g holenderskiego kakao
- 3 jaja
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody spożywczej
- 1 łyżka oleju
RADY I SZTUCZKI:
Zimny piernik przekrój w pół i posmaruj konfiturą, a z wierzchu ozdób bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw posiekaj orzechy na drobno. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawy, orzechy i oba cukry wsyp do dużej miski i całość dobrze wymieszaj. Do sypkiej mieszanki dodaj jaja, olej, mleko i całość zmieszaj tak, aby powstało rzadkie półpłynne ciasto. Formę lub blachę z rantem posmaruj masłem i oprósz mąką. Na blachę wylej ciasto, wyrównaj jej powierzchnię i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 130°C na 10 minut, a następnie zwiększ temperaturę na 150°C i piecz przez kolejnych 30 minut.