PIERNICZKI ORKISZOWE
SKŁADNIKI:
- 360 g mąki orkiszowej Pernerka
- 180 g cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka kakao
RADY I SZTUCZKI:
Do pudełka z upieczonymi pierniczkami włóż 1/2 jabłka. Pierniczki dzięki temu szybciej zmiękną.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki zmieszaj w ciasto, a następnie odstaw je w chłodne miejsce na noc. Jeżeli ciast będzie się bardzo lepić, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Następnego dnia wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubszy placek niż w przypadku zwykłych ciastek – około 3 – 4 mm grubości. Piecz 10 – 12 minut w temperaturze 170°C. Jeszcze gorące upieczone pierniczki posmaruj białkiem, aby się lśniły.