PIERNICZKI ORKISZOWE

Share on Facebook
40-50 ks porcji
2 / 5stopień trudności
40 min

SKŁADNIKI:

  • 360 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 180 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka kakao

RADY I SZTUCZKI:

Do pudełka z upieczonymi pierniczkami włóż 1/2 jabłka. Pierniczki dzięki temu szybciej zmiękną.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki zmieszaj w ciasto, a następnie odstaw je w chłodne miejsce na noc. Jeżeli ciast będzie się bardzo lepić, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Następnego dnia wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubszy placek niż w przypadku zwykłych ciastek – około 3 – 4 mm grubości.  Piecz 10 – 12 minut w temperaturze 170°C. Jeszcze gorące upieczone pierniczki posmaruj białkiem, aby się lśniły.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.