PIERNICZKI GRYCZANO-RYŻOWE
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki gryczanej razowej Pernerka
- 200 g mąki ryżowej Pernerka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka stołowa przyprawy do piernika
- 2 łyżki stołowe kakao
- 1 łyżeczka sody
- 2 jaja
- 140 g miodu
- 60 g masła
RADY I SZTUCZKI:
Po wyjęciu z piekarnika możne delikatnie posmarować żółtkiem, aby pierniczki lepiej wyglądały i odstawić do wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw wymieszaj sypkie składniki, a następnie dodaj miód, jaja, miękkie masło i ugnieć ciasto. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc.
Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i wytnij ciastka. Piecz w wcześniej rozgrzanym pi170°C przez około 7 – 9 minut.
Ozdób wedle upodobań sposób polewą bezową. Pierniczki są od razu miękkie.