PAŁECZKI RAZOWE
SKŁADNIKI:
- 12 białek280 g cukru kryształ
- 120 g mąki orkiszowej razowej Pernerka BIO
- 150 g mielonych orzechów włoskich
KREM
- 50 g masła
- 80 g mąki j BIO
- 80 g cukru pudru
- 250 ml mocnej kawy
NA DOKOŃCZENIE KREMU:
- 150 g masła
- 50 g cukru
NA DOKOŃCZENIE
- Czekolada cukiernicza 150 g
- 50 g masła
RADY I SZTUCZKI:
Krem można zmodyfikować – będzie smakować świetnie, jeżeli dodasz też mleko skondensowane.
PRZYGOTOWANIE:
Ubij białka, dosyp cukier i ubijaj dalej. Dosyp mąkę, orzechy i delikatnie wmieszaj do ubitego białka.
Masę podziel na trzy równe części i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Radzimy posmarować papier do pieczenia masłem, aby placek się później łatwiej zdjął)
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 8 minut. Będzie gotowe poznasz, kiedy nabierze lekko różowego koloru.
Odstaw placki do ostygnięcia.
KREM:
Wpierw rozgrzej masło w rondelku, potem zdejmij z ognia i wmieszaj cukier oraz mąkę. Postaw z powrotem na ogniu i zalej kawą. Dobrze wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje (do konsystencji kaszy). Odstaw do wystygnięcia.
W misce ubij miękkie masło, dodaj cukier, a następnie stopniowo ostudzoną masę.
Połowę kremu ułóż na jednym placku, drugą na drugim i złóż razem.
Pokrój placki, a następnie każdy kawałek umocz w czekoladzie rozgrzanej razem z masłem.
Odstaw, żeby stwardniało.