OŚWIEŻAJĄCY TORT TRUSKAWKOWY

Share on Facebook
1 porcji
2 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

NA BAZĘ

  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 85 g cukru trzcinowego (może być też zwykły)

NA KREM

  • 500 g śmietany 18%
  • 100 g białego jogurtu
  • 100 g rozdrobnionych truskawek
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie żelatyny bez gotowania (Dr. Oetker)

RADY I SZTUCZKI:

Można równie dobrze wykorzystać owoce sezonowe.

PRZYGOTOWANIE:

Baza

Z masła, mąki i cukru ugnieć rękoma lepkie ciasto, ułóż na spód formy do ciast i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni przez około 25 minut (na spód formy do ciast można włożyć papier do pieczenia). Następnie ciasto ponakłuwaj widelcem.

Krem

Wymieszaj razem wszystkie składniki i nałóż warstwami na upieczony i ostygniętą bazę. Następnie wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Ozdób świeżymi truskawkami i pistacjami.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.