OŚWIEŻAJĄCY TORT TRUSKAWKOWY
SKŁADNIKI:
NA BAZĘ
- 175 g miękkiego masła
- 200 g mąki orkiszowej Pernerka
- 85 g cukru trzcinowego (może być też zwykły)
NA KREM
- 500 g śmietany 18%
- 100 g białego jogurtu
- 100 g rozdrobnionych truskawek
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie żelatyny bez gotowania (Dr. Oetker)
RADY I SZTUCZKI:
Można równie dobrze wykorzystać owoce sezonowe.
PRZYGOTOWANIE:
Baza
Z masła, mąki i cukru ugnieć rękoma lepkie ciasto, ułóż na spód formy do ciast i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni przez około 25 minut (na spód formy do ciast można włożyć papier do pieczenia). Następnie ciasto ponakłuwaj widelcem.
Krem
Wymieszaj razem wszystkie składniki i nałóż warstwami na upieczony i ostygniętą bazę. Następnie wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Ozdób świeżymi truskawkami i pistacjami.