ORKISZOWE OBWARZANKI

Share on Facebook
12 porcji
2 / 5stopień trudności
80 min

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 10 g soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 2 cebula
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

RADY I SZTUCZKI:

Smażoną cebulę w obwarzankach możesz zastąpić na przykład oliwkami, suszonymi pomidorami namaczanymi w oleju lub możesz je zostawić bez jakichkolwiek dodatków.

 

PRZYGOTOWANIE:

Suche drożdże wsyp do letniego mleka (100 ml) i na chwilę odstaw. Do miski robota przesiej mąkę, dodaj drożdże z mlekiem, resztę mleka, sól, masło i jaja, i na małych obrotach ugniataj przez około 10 minut.
W międzyczasie na łyżce masła zrumień drobno pokrojoną cebulę, a przed końcem smażenia dodaj cukier trzcinowy i pozwól się lekko skarmelizować. Ostudzoną cebulę dodaj do ciasta i już tylko trochę ugnieć. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 – 40 minut do wyrośnięcia lub dopóki nie podwoi swojej objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Z każdej części uformuj szeroki promień o szerokości około 1 cm, a następnie upleć z niego obwarzanek.
Ułóż obwarzanki na blasze z papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejnych 30 minut. Przed pieczeniem popsikaj obwarzanki wodą. Piecz w 230°C przez około 10 minut aż ładnie się zrumienią.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.