ORKISZOWE HERBATNIKI MAŚLANE
SKŁADNIKI:
- 150 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 50 g płatków owsianych
- 100 g masła
- 120 g cukru pudru
- 1 jajo
- 1 jabłko
- 40 g migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka z 1 cytryny
- ½ łyżeczki sody
RADY I SZTUCZKI:
Jeżeli chcesz coś zmienić, możesz zamienić skórkę z cytryny na skórkę z pomarańczy BIO, a herbatniki będą znowu miały inny charakter.
PRZYGOTOWANIE:
Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sodę, cynamon, płatki i na drobno pokrojone orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Umyj jabłko, obierz je i zetrzyj na tarce na większe wiórki. Przygotowane jabłko dodaj do miski do sypkiej mieszanki. Następnie dorzuć do niej jajo, miękkie masło i skórkę z cytryny. Wyrób wszystko ręką i połącz w gładkie kompaktowe ciasto, a następnie włóż je na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto podziel na 12 równych części. Z każdej części uformuj kulkę, a potem dłonią zrób z niej równe placuszki.
Przygotowane herbatniki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieczenia na 25 minut do piekarnika, który będzie rozgrzany do 180°C.