ORKISZOWE CIASTKA LINECKIE
SKŁADNIKI:
- 110 g cukru pudru
- 220 g masła
- 310 g mąki orkiszowej Pernerka
- 1 żółtko
- 1 łyżka stołowa cukru waniliowego
- starta skórka z cytryny
- konfitura
RADY I SZTUCZKI:
Ciastka zawiń w papier i włóż do kartonu. Trzymaj w suchym i chłodnym miejscu, a zachowają bardzo długo smak.
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę wysyp mąkę i cukier, dodaj masło, żółtka, a wszystko dobrze ugnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na cienki placek o grubości 2 mm i foremką wykrój wybrane kształty. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 9 minut. Poczekaj aż upieczone kółka ostygną, połącz je konfiturą, a na koniec posyp cukrem pudrem.