ORKISZOWA CHAŁKA BOŻONARODZENIOWA
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 300 g mąki orkiszowej Pernerka
- 100 g masła
- 20 g drożdży
- 250 ml mleka
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 żółtka + jajo do posmarowania
- 150 g rodzynek
- 100 g płatków migdałów
- szczypta soli
RADY I SZTUCZKI:
Rodzynki dobrze jest namoczyć na noc w rumie. Chałkę najlepiej jest w trzech miejscach przebić patyczkiem do szaszłyków, aby się warkocze nie zsunęły na bok i już uplecioną odstawić przed wstawieniem do piekarnika jeszcze 10 minut do wyrośnięcia.
PRZYGOTOWANIE:
W misce przygotuj zaczyn: w 100 ml letniego mleka wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru trzcinowego i odstaw w ciepłe miejsce.
W misce zmieszaj obie mąki. Masło ubij z cukrem, mlekiem, solą i żółtkami, a następnie dodaj razem z zaczynem do mąk. Na koniec dodaj rodzynki i wyrób ciasto, a potem odstaw je w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Wyrośnięte ciasto podziel na pół i uformuj 9 takich samych węży. Wpierw upleć warkoczyk z 4 węży, potem z 3, a na koniec z 2 i ułóż je na sobie w kupkę. Posmaruj ubitym jajem, posyp płatkami migdałów.
Chałkę piecz przez około 35 minut w temperaturze 180°C.