ORKISZOWA BABKA MARMURKOWA

Share on Facebook
4 porcji
1 / 5stopień trudności
75 min

SKŁADNIKI:

  • 380 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 180 g masła
  • 250 ml maślanki
  • 4 jaja
  • 30 g kakao
  • skórka z jednej cytryny bio
  • opakowanie proszku do pieczenia

RADY I SZTUCZKI:

Takie gładkie ciasto można wykorzystać nie tylko na babkę, ale na przykład też na bułki pieczone na blasze lub na muffiny.

PRZYGOTOWANIE:

Do utartego masła wbij cukier trzcinowy i skórkę z cytryny, a następnie wbij jedno jajo po drugim.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej je przez duże sito. W taki sposób przygotowaną mąkę wbijaj na zmianę z maślanką do masy maślanej aż do uzyskania średnio płynnego sprężystego ciasta. Ciasto podziel na dwie mniej więcej tej samej wielkości części, a do jednej z nich wbij kakao.  Oba ciasta przelej na zmianę do formy tak, aby powstał marmurkowy wzór.
Babkę piecz przez około 60 minut w temperaturze 170°C.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.