ORKISZOWA BABKA MARMURKOWA
SKŁADNIKI:
- 380 g mąki orkiszowej Pernerka
- 200 g cukru trzcinowego
- 180 g masła
- 250 ml maślanki
- 4 jaja
- 30 g kakao
- skórka z jednej cytryny bio
- opakowanie proszku do pieczenia
RADY I SZTUCZKI:
Takie gładkie ciasto można wykorzystać nie tylko na babkę, ale na przykład też na bułki pieczone na blasze lub na muffiny.
PRZYGOTOWANIE:
Do utartego masła wbij cukier trzcinowy i skórkę z cytryny, a następnie wbij jedno jajo po drugim.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej je przez duże sito. W taki sposób przygotowaną mąkę wbijaj na zmianę z maślanką do masy maślanej aż do uzyskania średnio płynnego sprężystego ciasta. Ciasto podziel na dwie mniej więcej tej samej wielkości części, a do jednej z nich wbij kakao. Oba ciasta przelej na zmianę do formy tak, aby powstał marmurkowy wzór.
Babkę piecz przez około 60 minut w temperaturze 170°C.