NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Share on Facebook
4 porcji
2 / 5stopień trudności
25 min

SKŁADNIKI:

DO PRZYGOTOWANIA NALEŚNIKÓW:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 75 g mąki gryczanej razowej Pernerka
  • 120 ml mleka
  • 1 jajo
  • duża szczypta soli
  • masło klarowane

NADZIENIE:

  • 200 g sera Gervais
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • sól do smaku

RADY I SZTUCZKI:

Do nadzienia możesz wykorzystać ser Gervais, ubity ser lub creme fraiche. Jeżeli nie lubisz kopru, możesz go zastąpić innymi ziołami. Świetnie nadaje się też bazylia.

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak, mąkę, mleko, jajo i sól umieść w blenderze i dokładnie zblenduj. Średniej wielkości patelnię podgrzej i posmaruj małą ilością masła klarowanego. Z tej ilości da się usmażyć około 3 – 4 naleśników. Poczekaj aż ostygną.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj ser z koprem i solą. Naleśniki posmaruj masą serową i ułóż na nich plastry wędzonego łososia. Na koniec zwiń naleśniki i podawaj przekrojone na pół lub jako około dwucentymetrowe koreczki (przed pokrojeniem warto włożyć naleśniki do lodówki, aby postały tam około godziny).

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.