MUFFINY WIOSENNE
SKŁADNIKI:
- 150 g mąki pszennej TYP 400 Pernerka
- 4 jaja
- 60 g roztopionego masła
- 125 g twarogu
- 30 g czosnku niedźwiedziego
- 50 g tartego parmezanu
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz
RADY I SZTUCZKI:
Zamiast czosnku niedźwiedziego możesz wykorzystać liście szpinaku lub pokrzywy.
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw ubij pianę z jajek ze szczyptą soli. Następnie dodaj schłodzone rozpuszczone masło, twaróg i drobno pokrojony czosnek niedźwiedzi, a następnie ostrożnie wymieszaj.
W międzyczasie w drugiej misce wymieszaj mąkę, parmezan, tymianek i proszek do pieczenia.
Potem zmieszaj obie mieszanki. Powstałą masę posól i popieprz. Przełóż do formy na muffiny i piecz w temperaturze 160°C przez około 20 – 25 minut aż się zrumieni.