MIODOWO-MAKOWE HERBATNIKI

Share on Facebook
60 porcji
2 / 5stopień trudności
30 min

SKŁADNIKI:

  • 270 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 10 g mielonego maku
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 100 g miodu
  • skóra z 1 cytryny bio
  • sok z ½ cytryny

RADY I SZTUCZKI:

Spróbuj herbatników ze szklanką mleka

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj mąkę, skrobię, cukier waniliowy oraz mak. Dodaj pokrojone w kostki masło, startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy, miód i żółtka.
Wyrób ciasto i odstaw je na około godzinę w chłodne miejsce.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 170°C. Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Powycinaj kółka i ułóż je na blachę z papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 170°C około 15 – 20 minut aż się zrumienią.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.