MIODOWNIK

Share on Facebook
1 torta porcji
4 / 5stopień trudności
75 min

SKŁADNIKI:

DO PRZYGOTOWANIA BAZY:

  • 250 g masła
  • 3 jaja
  • 100 g miodu
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 500 g mąki żytniej razowej Pernerka
  • 1 łyżeczka sody spożywczej

NA KREM:

  • 1 karmelowe mleko skondensowane
  • 300 g masła

RADY I SZTUCZKI:

Aby miodownik był jeszcze bardziej tradycyjny możesz na wierzch dodać garść posiekanych orzechów włoskich.

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto będzie przygotowywane na parze, dlatego weź dwa garnki, jeden duży, a drugi mały. Do dużego nalej wody w taki sposób, aby mały garnek nie był zanurzony w wodzie. Wstaw wodę.
Teraz przejdź do przygotowania ciasta. W małym garnku rozpuść masło. Do roztopionego masła dodaj cukier oraz miód i wszystko wymieszaj. Dodaj też jaja. Jaja do masy starannie wbij w taki sposób, pamiętając, aby masa była gładka.
Wymieszaj mąkę z sodą, a następnie taką suchą mieszankę wmieszaj do wilgotnej masy. Masę starannie zamieszaj za pomocą łyżki i zdejmij z garnka. W ten sposób przygotowane ciasto odstaw do wystygnięcia. Zanim ciasto ostygnie, wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Ostudzone ciasto podziel na 6 części. Pierwszą część ciasta przełóż na papier do pieczenia i wałkiem rozwałkuj ją, tworząc okrągły placek. Staraj się wałkować jak najcieniej, aby tort nie był na koniec za wysoki. Jeżeli ciasto się klei, poprósz delikatnie mąką. Placek z papierem do pieczenia przenieś na blachę i piecz ją w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 9 minut. W taki sposób upiecz jeden placek za drugim. Jeżeli masz więcej blach, możesz upiec wszystkie placki za jednym zamachem. Poczekaj aż upieczone placki wystygną, a następnie obkrój je tak, aby wszystkie były w tym samym rozmiarze i miały taki sam kształt. Najlepiej jest zrobić to, kładąc na placku talerz i odkrawając od niego brzegi. Brzegi odłóż, wykorzystasz je do posypania.
Teraz przygotuj krem. Miękkie masło włóż do robota i chwilę je ubijaj, aby było puszyste. Potem do puszystego masła wbij karmelowe mleko skondensowane. Dalej ubijaj krem przez parę minut, aby składniki dobrze się połączyły. Poszczególne upieczone części ciasta posmaruj kremem i połóż jeden na drugim. Na koniec posmaruj też wierzch i boki tortu. Odcięte brzegi, które zostały, pokrusz zamiast kruszonki i pokryj nimi boki i wierzch tortu. Gotowy tort wstaw do lodówki do następnego dnia.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.