MINI PĄCZKI Z CUKREM CYNAMONOWYM
SKŁADNIKI:
DO PRZYGOTOWANIA PĄCZKÓW:
- 120 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 70 g drobnego cukru
- 130 g tłustego twarogu
- 2 jaja
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
DO PRZYGOTOWANIA CUKRU CYNAMONOWEGO:
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
RADY I SZTUCZKI:
Jeżeli chcesz, aby pączki miały egzotyczny charakter, zamiast zwykłego drobnego cukru użyj opakowanie cukru kokosowego.
PRZYGOTOWANIE:
W robocie ubij na jasną pianę cukier z jajami i ekstraktem waniliowym. Następnie lekko ubij twaróg.
Do masy stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
W rondlu ogrzej olej do smażenia i za pomocą łyżeczki umoczonej w oleju wkładaj ciasto. Olej nie może być za bardzo rozgrzany, żeby nie spalić pączków. Po usmażeniu odkładaj je na papierową serwetkę.
Jeszcze ciepłe pączki obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.