MINI PĄCZKI Z CUKREM CYNAMONOWYM

Share on Facebook
20 porcji
3 / 5stopień trudności
25 min

SKŁADNIKI:

DO PRZYGOTOWANIA PĄCZKÓW:

  • 120 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 70 g drobnego cukru
  • 130 g tłustego twarogu
  • 2 jaja
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia

DO PRZYGOTOWANIA CUKRU CYNAMONOWEGO:

  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

RADY I SZTUCZKI:

Jeżeli chcesz, aby pączki miały egzotyczny charakter, zamiast zwykłego drobnego cukru użyj opakowanie cukru kokosowego.

PRZYGOTOWANIE:

W robocie ubij na jasną pianę cukier z jajami i ekstraktem waniliowym. Następnie lekko ubij twaróg.
Do masy stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
W rondlu ogrzej olej do smażenia i za pomocą łyżeczki umoczonej w oleju wkładaj ciasto. Olej nie może być za bardzo rozgrzany, żeby nie spalić pączków. Po usmażeniu odkładaj je na papierową serwetkę.
Jeszcze ciepłe pączki obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.