KISZ ZE SZPINAKIEM I SEREM KOZIM
SKŁADNIKI:
DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:
- 230 g mąki orkiszowej Pernerka
- 170 g zimnego masła
- 8 łyżek bardzo zimnej wody
- szczypta soli
DO PRZYGOTOWANIA NADZIENIA:
- 3 dymki
- 80 g listków szpinaku
- 100 g boczku
- 100 g koziego sera (świeżego)
- 250 ml śmietany do ubicia
- 4 jaja
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- świeży pieprz
- pieprz cayenne
- gałka muszkatołowa
RADY I SZTUCZKI:
Zamiast boczku można do nadzienia dodać suszone pomidory, które nadają ciastu jeszcze inny, ciekawy smak.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsyp mąkę i masło, i palcami ugnieć masę podobną do kruszonki. Ugniataj bardzo szybko, aby masło nie rozmiękło.
Dodaj sól, wodę i wyrób gładkie ciasto, a następnie wstaw je na godzinę do lodówki.
W międzyczasie na klarowanym maśle podsmaż pokrojoną dymkę i poczekaj aż się zrumieni. Na koniec dodaj liście szpinaku, poczekaj aż zwiędną. Mieszankę dodaj do miski i na patelni podsmaż aż się zrumieni pokrojony w kostki boczek.
Ciasto rozwałkuj do rozmiarów formy na ciasto (posmaruj formę masłem). Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni.
W misce wymieszaj jaja i śmietanę, a dalej dodaj gotową mieszankę ze szpinakiem i boczek. Posól do smaku, dodaj pieprz, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową.
Nadzienie przełóż do wstępnie upieczonego ciasta, a na nie rozkrusz ser kozi.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.