KISZ ZE SZPINAKIEM I SEREM KOZIM

Share on Facebook
10 - 16 porcji
3 / 5stopień trudności
65 min

SKŁADNIKI:

DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:

  • 230 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 170 g zimnego masła
  • 8 łyżek bardzo zimnej wody
  • szczypta soli

DO PRZYGOTOWANIA NADZIENIA:

  • 3 dymki
  • 80 g listków szpinaku
  • 100 g boczku
  • 100 g koziego sera (świeżego)
  • 250 ml śmietany do ubicia
  • 4 jaja
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • świeży pieprz
  • pieprz cayenne
  • gałka muszkatołowa

RADY I SZTUCZKI:

Zamiast boczku można do nadzienia dodać suszone pomidory, które nadają ciastu jeszcze inny, ciekawy smak.

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsyp mąkę i masło, i palcami ugnieć masę podobną do kruszonki. Ugniataj bardzo szybko, aby masło nie rozmiękło.
Dodaj sól, wodę i wyrób gładkie ciasto, a następnie wstaw je na godzinę do lodówki.
W międzyczasie na klarowanym maśle podsmaż pokrojoną dymkę i poczekaj aż się zrumieni. Na koniec dodaj liście szpinaku, poczekaj aż zwiędną. Mieszankę dodaj do miski i na patelni podsmaż aż się zrumieni pokrojony w kostki boczek.
Ciasto rozwałkuj do rozmiarów formy na ciasto (posmaruj formę masłem). Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni.
W misce wymieszaj jaja i śmietanę, a dalej dodaj gotową mieszankę ze szpinakiem i boczek. Posól do smaku, dodaj pieprz, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową.
Nadzienie przełóż do wstępnie upieczonego ciasta, a na nie rozkrusz ser kozi.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.